Zwembad toezichthouder

Zwembad toezicht houder

Op maandag 6 maart 2023 zullen we weer onze jaarlijks zwembadtoezicht moeten bijscholen. Er wordt van iedereen verwacht dat hij/zij aanwezig is. We zullen de vereniging in groepen verdelen en deze groepen zullen ingedeeld worden onder de diverse instructeurs.

Zorg dat je een korte broek, T-shirt en slipper bij je hebt, deze gaan uiteraard nat worden.

Zorg dat je op tijd komt want we zullen het hele uur nodig hebben.

 

Proef 1. Redding vanaf de kant

Uitvoeren van een redding vanaf de kant waarbij de pseudo-drenkeling zichtbaar en aanspreekbaar boven water is en binnen handbereik ligt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een hulpmiddel (flexibeam, leshaak, enz.) of reddingsmiddel (werpzak / reddingsklos). De pseudo-drenkeling moet aan de kant worden gebracht en vervolgens gestimuleerd worden zelf uit het water te klimmen (evt. met enige hulp van redder).

 

Proef 2. Redden van een onder water geraakte drenkeling

Vanaf de bassinrand met hurksprong (zonder duikuitrusting) te water gaan en onmiddellijke aansluitend daarop 10 meter zwemmen in een borstslag daarna met de hoekduik een zich op de bodem bevindende duikpop pakken, aansluitend de duikpop naar de oppervlakte brengen en naar de kant slepen.

 

Proef 3. Bevrijdingsgrepen

Op het droge achtereenvolgens de volgende bevrijdingsgrepen laten zien: 1.) de voorwaartse omklemming; 2.) de achterwaartse omklemming. Deze oefening uitvoeren bij een drenkeling zonder duikuitrusting en bij een drenkeling met complete duikuitrusting aan.

 

Proef 4. Vervoersgrepen

Vanaf de bassinrand in het water gaan en vervolgens een geklede pseudo-drenkeling over een afstand van 25 meter vervoeren met de kopgreep, duwgreep of anders. Deze oefening uitvoeren bij een drenkeling zonder duikuitrusting en bij een drenkeling met complete duikuitrusting aan.

 

Proef 5. Redding vanuit het water

Uitvoeren van een natte redding waarbij wordt samengewerkt met 2 assistenten waarbij de pseudo-drenkeling zichtbaar boven water is en waarbij gebruik wordt gemaakt van een hulpmiddel of reddingsmiddel

De pseudo-drenkeling bevindt zich op 6-8 meter afstand vanaf de bassinrand in het water. Heeft de pseudo-drenkeling een duikuitrusting aan dan wordt deze bij de bassinrand uitgedaan. De pseudo-drenkeling moet op de kant worden gebracht waarbij vaardigheden getoond worden om een drenkeling verantwoord op de kant te brengen:

  • voorwaarts op de kant brengen;
  • handreiking (met assistentie van 1 helper);
  • horizontaal (met assistentie van 2 helpers en beschikbare zwembadmaterialen).

 

Mede kandidaten worden ingeschakeld bij het uitvoeren van de actie.

 

Proef 6. Redden van een duiker met duikuitrusting aan de oppervlakte

Pseudo-drenkeling (met complete duikuitrusting aan) indien mogelijk verplaatsen naar ondiep gedeelte, afnemen complete duikuitrusting, daarna verantwoord op de kant laten brengen. Indien er slechts diep water aanwezig is, de duikuitrusting afnemen aan de bassinrand.

 

Proef 7. Redden van een duiker met duikuitrusting onder water

Lokaliseren van duiker en vervolgens naar de oppervlakte brengen. Pseudo-drenkeling indien zo mogelijk verplaatsen (duwen / slepen) naar ondiep gedeelte, afnemen complete duikuitrusting, daarna verantwoord op de kant laten klimmen. Indien slechts diep water aanwezig is vervoeren naar de bassinrand en duikuitrusting afnemen.

Als voorbereiding kunnen jullie alvast deze filmpjes op youtube bekijken:

  1. Redding vanaf de kant
  2. Redden van een onder water geraakte drenkeling
  3. Bevrijdingsgrepen
  4. Vervoersgrepen
  5. Redding vanuit het water

Reacties

Geef een antwoord